Sinovac Aşısının Koronavirüs Varyantlarına Karşı Etkisi Açıklandı

Çin’in Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü; doğal enfeksiyon (koronavirüs atlaşmış olmak) ile Sinovac ve Sinopharm aşılarının D614G (Avrupa), B.1.1.7 (İngiltere) ve B.1.351 (Güney Afrika) varyantlarına karşı nötralize edici (engelleyici) etkisini değerlendirdi.

Saygın tıp yayını New England Journal of Medicine’da (NEJM) yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 hastalığı geçiren hastalardan alınan kan örneklerinin, D614G (Avrupa) ve B.1.1.7 (İngiltere) varyantlarını nötralize etmede etkili olduğu ancak B.1.351 varyantına (Güney Afrika) karşı ise “önemli oranda daha az etkili” olduğu bulundu.

Sinopharm’ın BBIBP-CorV aşısı uygulananlardan alınan kan örneklerinde varyantlara karşı nötralizasyon etkisinde önemli bir azalma görülmezken, B.1.351’e (Güney Afrika mutasyonu) varyantına karşı “nötralizasyon kaybı” yaşandı.

Sinovac’ın ürettiği Coronavac aşısı uygulananlardan alınan kan örneklerinde ise B.1.1.7 (İngiltere) ve B.1.351 (Güney Afrika) varyantlarına karşı nötralizasyon (engelleme) miktarında “belirgin azalma” gözlemlendi.

Araştırmada İngiltere varyantının (B.1.1.7) aşılanan veya hastalığı geçirenlerin kan örneklerinde nötralizasyona karşı daha az dirençli olduğu, Güney Afrika varyantının ise nötralizasyona karşı daha dirençli olduğu sonucuna varıldı.

Kaynak: Birgün birgun.net


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz