Güneş son 24 saatte 17 patlama yaşadı. Uzaya püsküren Güneş maddeleri saat 22:00’de Dünyamıza ulaşacak.
Rusya Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü Güneşin X-ışını Astronomisi Laboratuvarı‘ndan yapılan açıklamada son yılların en hareketli zamanlarını geçiren yıldızımız Güneş’te yaşanan patlamalar sonucu uzaya saçılan Güneş materyalinin Dünya’ya doğru hareket ettiği belirtiliyor. 25 Mayıs 2021 (bugün) saat 22:00’de gezegenimize ulaşacağı öngörülen Jeomanyetik fırtınaların 6 saatli periyotlarla 3 gün sürmesi bekleniyor.
Jeomanyetik aktiviteye yol açacak bu fırtınaları oluşturan Güneş püskürmesinin en yoğun kütlesi ise 26 Mayıs saat 4.00’da Dünya’ya ulaşacak.
(Güncelleme 26.05.2021 00:43)
Güneş Fırtınasi (Solar Fırtına) yada Jeomanyetik Fırtına Nedir?
Güneş lekeleri olarak bilinen bölgeler, Güneş yüzeyindeki etrafına göre daha soğuk olan bölgelerdir. Bu bölgelerde oluşan yüksek manyetik alan Güneş püskürmeleri için gereken uygun şartları sağlar. Dünya’nın iklimi üzerinde önemli etkileri olan Güneş lekeleri, döngüsünü 11 yılda bir tamamlamaktadır.
Güneş etkinliğinin minimumda olduğu dönemler, soğuk havayla; normalden daha uzun süren Güneş döngüleri ise daha sıcak hava durumuyla ilişkilendirilir. Güneşte bulunan hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyuma dönüşmesi sırasında (saniyede 600 milyon ton) zaman zaman 15 – 20 bin kilometre uzunluğunda aleveler ortaya çıkar. Güneşte meydana gelen püskürmeler ve patlamalar sonucu, yüksek enerjili parçacıkların Dünya’ya isabet etmesi üzerine oluşan astronomi hadisesine Güneş Fırtınası (Solar Fırtına) denir.
Kaynak: Karar