Gençler İsveç’te Türkiye’yi Temsil Edecek

Aydın Fen Lisesi öğrencileri Ali Semih Ural ve Kaan Uz, oldu su tasarrufu projeriyle İsveç’te düzenlenecek uluslararası yarışmada Türkiyeyi temsil edecek.

TÜBİTAK 52. Liselerarası Proje Yarışmasında teşvik ödülü kazanan ve DSİ Genel Müdürlüğünün Türkiye Gençler Su Ödülü Proje Yarışması’nda da birinci olan Aydın Fen Lisesi öğrencileri Ali Semih Ural ve Kaan Uz, oldu İsveç’te düzenlenecek uluslararası yarışmada Türkiyeyi temsil edecek.

Aydın Fen Lisesi öğrencileri Ali Semih Ural ve Kaan Uz (Fotoğraf: Ferdi Uzun Anadolu Ajansı)

Evlerdeki su tüketimini azaltmak için sosyal medya üzerinden 673 katılımcıyla anket yapan öğrenciler, insanların ne kadar su tükettiklerinin farkında olamadıklarını ve tasarruf yapamadıklarını tespit etti. Su tesisatının çeşitli bölümlerine akıllı sayaç aparatları takarak bir tasarruf yazılımı yapan iki genç, projeleriyle cep telefonuna yüklenen uygulamayla banyo, mutfak ve diğer alanlardaki su tüketimini anlık takip etme imkanı sağlamış oldu. Evdeki su basıncını ayarlayabilen, anlık litre ve ücret bilgisi sunan uygulamaya, belirlenen sınır aşıldığında uyarı gönderme seçeneği de eklediler. Okuldaki laboratuvarda test edilen projeyle, 4 kişilik bir evdeki aylık tüketimin yüzde 12,5 düşürülebileceği hesaplandı.

Fotoğraf: Ferdi Uzun Anadolu Ajansı

Kaynak: AA


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz