ABD Uluslararası Ceza Mahkemesine Yaptırımları Kaldırdı

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcısı Fatou Bensouda’ya eski Başkan Donald Trump yönetimi sırasında getirilen ve uluslararası camiada yoğun tepki uyandıran yaptırımları kaldırdı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ICC Savcısı Fatou Bensouda (AFP afp.com/en)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan açıklamaya göre, Amerikan güçlerinin Afganistan’da savaş suçu işleyip işlemediği hususunda yürüttüğü soruşturmadan dolayı Bensouda’ya uygulanan yaptırımlar kaldırıldı.

Blinken’ın açıkladığı kararda, mahkemenin üst düzey yetkililerinden Phakiso Mochochoko’nun da yaptırım listesinden çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamasında Blinken, Dışişleri Bakanlığı’nın, mahkemenin bazı personeline yönelik vize kısıtlamalarını içeren 2019 tarihli ayrı bir düzenlemenin de iptal edildiğini bildirdi. Blinken, “Bu kararlar, geçmişte atılan adımların uygunsuz ve etkisiz olduğu şeklindeki değerlendirmemizin bir yansıması” ifadesini kullandı.

“Bununla birlikte, bu konulara dair kaygılarımızın, yaptırımlar uygulamak yerine, ICC sürecindeki tam taraflarla diyalog yoluyla daha iyi şekilde ele alınabileceğini düşünüyoruz” diyen Dışişleri Bakanı Blinken, Washington’un, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Afganistan ve Filistin’deki durumlarla alakalı eylemlerine güçlü şekilde karşı çıkmayı ve mahkemenin ABD ve İsrail gibi mahkemeye taraf olmayan ülkelerin personeli üzerinde de yetki iddiasında bulunmasına itirazını sürdürmesine rağmen bu adımı attığını belirtti.

Kaynak: VOA Voice Of Amerika Türkçe (Amerikanın Sesi) amerikaninsesi.com


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz