Almanya Cumhurbaşkanı Olarak Yeniden Steinmeier Seçildi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 1.472 kişilik Federal Seçiciler Kurulu’nda ilk turda salt çoğunluğu sağlayarak ikinci kez Cumhurbaşkanlığına seçildi.

Deutsche Welle – Deutsche Welle (DW)’nin haberine göre; 2017’den bu yana Almanya’nın Cumhurbaşkanı olan Frank-Walter Steinmeier, bugün yapılan seçimle Federal Seçiler Kurulu’nda 1.472 delegeden 1.045’inin desteğini alarak ikinci kez Almanya Cumhurbaşkanı seçildi.

Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yanı sıra ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun dahi desteğini alan Steinmeier’ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. 

5 yıl daha Almanya Cumhurbaşkanı olarak görev yapacak olan Steinmeier; 2019 yılında Rusya ve Ukrayna arasında Donbass bölgesi anlaşmazlığı hakkında, ‘Steinmeier Formülü’ adıyla bilinen seçimle özerklik çözümünün de mimarıdır.

Amerikalı kaynakların Pekin Olimpiyatlarından sonra, İsrail medyasının ise bu Salı günü Rusya’nın Ukrayna’nın Donbass bölgesinde işgale başlayacağını iddia ettiği bugünlerde tarafların 2019’da üzerinde anlaşmaya vardığı çözümün mimarı Steinmeier’in yeniden Almanya Cumhurbaşkanı seçilmesi diplomasi için hâlâ umut olduğunu gösteriyor.

Daha fazla bilgi:

Steinmeier Formülü nedir? Ukrayna, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) oluşan Trilateral İletişim Grubu Ukrayna’nın Rus kontrolü altındaki doğu bölgesi Donbas’ın yerel seçimler gerçekleştirildikten sonra özerk bir statüye geçmesi konusunda uzlaştığı formül Steinmeier Formülü olarak biliniyor.

2019 Ekim ayında üzerinde uzlaşılan, yerel seçimlerin ardından bölgeye özerklik verecek olan Steinmeier Formülü, Ukrayna’nın yasal düzenlemeleri gerçekleştirmemesi üzerine hayata geçirilememişti. Formül zaman zaman hala gündeme getiriliyor.


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz