Beşiktaş – Fenerbahçe derbisinin unutulmazları

Süper Lig’de Beşiktaş kritik derbide Fenerbahçe’yi konuk ediyor. Dev maç öncesi ezeli rekabette dikkat çeken notlar

EN FARKLI GALİBİYET BEŞİKTAŞ’IN | Beşiktaş, 23 Mart 1941’deki özel karşılaşmayı 7-1 kazandı. Siyah-beyazlılar, 6 Ocak 1990’da Fenerbahçe’yi 5-1 yenerek ligde rakibine karşı en farklı skorlu galibiyetine ulaştı. Fenerbahçe ise siyah-beyazlı rakibi karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958’de oynanan özel maçta 7-0’lık skorla aldı. Sarı-lacivertliler, Beşiktaş’a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyetini 7 Mart 1976 ve 7 Ekim 2012’de 3-0’lık sonuçlarla yaşadı.

EN GOLLÜ MAÇ: 5-4 | İki rakip arasında geride kalan 352 maçta, penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler 9 gol izledi. İnönü Stadı’nda 11 Ağustos 1974’te yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden 9 gol, 97 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti. Beşiktaş ile Fenerbahçe 19 Mayıs 1955’te Atatürk Kupası’nda karşı karşıya gelirken, mücadele 4-4 beraberlikle sonuçlandı. Fenerbahçe, 1 Temmuz 1960’daki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise 6-2 kazandı.

EN GOLCÜ HAKKI YETEN | Rekabette en fazla golü Beşiktaş’ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe’ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen “Baba” lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez fileleri havalandırdı. Sarı-lacivertli ekip adına Beşiktaş’a en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.

EN ÇOK FORMA GİYEN RIZA ÇALIMBAY | Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı Beşiktaşlı Rıza Çalımbay’a ait. Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısında 64 maçta görev yaptı. Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59’ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.

EN ERKEN GOL ELVIR BOLIC’İN | Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde bilinen en erken golü Elvir Bolic attı. İki takım arasında 10 Mart 1996’da İnönü Stadı’nda yapılan lig maçının 21. saniyesinde fileleri havalandıran Fenerbahçeli Bolic, rekabetin kayıtlara geçen en erken golüne imza koydu. Fenerbahçe bu maçı 2-1 kazandı. Ayrıca, 1991’de “Şifo” lakaplı Beşiktaşlı Mehmet Özdilek, Kadıköy’de 2-2 sonuçlanan lig mücadelesinin 37. saniyesinde sarı-lacivertli ekibin filelerini havalandırdı.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR | Rekabetin 96 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor. Son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar: Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutcu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Mert Nobre, Fahri Tatan, Tümer Metin, Mehmet Yozgatlı, Rüştü Reçber, Burak Yılmaz, Mehmet Aurelio, Uğur Boral, Egemen Korkmaz, Mamadou Niang, Caner Erkin, Gökhan Gönül, İsmail Köybaşı, Jeremain Lens, Tolgay Arslan, Jose Sosa.

Kaynak: NTV ntv.com.tr


Bu haber:

[jp_post_view]

Bunları da sevebilirsiniz