Etiyopya: Tigray’deki katliamlarda 1.900 kişinin öldüğü belirlendi

Tigray’de 150’den fazla katliamda askerler, paramiliter güçler ve isyancılar tarafından öldürülen yaklaşık 2.000 kişi çatışmayı inceleyen araştırmacılar tarafından belirlendi.

En yaşlısı 90’lı yaşlarda olmak üzere bebeklere kadar 2.000 kişinin hayatını kaybettiği katliamlar hakkındaki tespitler, Belçika’daki Ghent Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından yönetiliyor. bilgiler Kuzey Etiyopya eyaletindeki muhbirler ağından alınan raporlara dayanıyor. Geçen yıldan beri Tigray’deki çatışmayı inceleyen ekip, aile üyeleri ve arkadaşların ifadeleri, medya raporları ve diğer kaynaklardan gelen raporları çapraz kontrol ederek bir liste oluşturdu.

Bu liste, savaş sırasında sivillerin toplu katliamları ve kamuya açık eksiksiz kayıtlardan biridir olup işkence ve zulüm raporlarının abrtıldığını iddia eden Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed üzerindeki uluslararası baskıyı artıracaktır.

Başbakan Abiy, bir federal ordu üssüne yapılan sürpriz saldırıyla devirdiği, eyaletteki iktidarın eski sahibi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni (TPLF) üzerine Tigray’de “hukukun üstünlüğünü yeniden sağlamak” adına Kasım ayında bir askeri saldırı başlattı.

Kaynak: The Guardian theguardian.com


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz