G7 Ülkeleri Çokuluslu Şirketlerin Vergilendirmesinde Anlaştı

Gelişmiş zengin ülkelerden oluşan G7 ülkelerinin Maliye Bakanları, Çokuluslu Şirketlerin vergilendirilmesi konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı.

Londra’da buluşan Maliye Bakanları, şirketlerin iş yaptıkları ülkelerde vergi ödetmek üzere alınan önlemlerle vergi kaçakçılığıyla mücadele konusunda ve ülkelerin vergi oranlarında rekabet etmesiin önlemek için yüzde minimum 15’lik bir küresel kurumsal vergisi oranı konusunda prensip olarak anlaştı.

Amazon ve Google gibi teknoloji devleri bu önlemlerden etkilenen şirketler arasında olabilir. Bu hamleyle, Covid salgını krizi döneminde milyarlarca dolar borç alan hükümetlerin borç ödemeleri için kaynak sağlanabilir. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya Maliye Bakanları’nın bu uzlaşısı, diğer ülkelere de benzer bir önlem alma baskısı oluşturacak. Konu gelecek ayki G20 zirvesinde gündeme gelebilir.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, anlaşmanın küresel şirketlere eşit şartlar oluşturmak üzere tasarlandığını belirtti. Bakan yıllar süren müzakerelerin ardından, G7 Maliye Bakanları küresel vergi sistemini reformdan geçirmek ve dijital çağa uydurmak için tarihi bir anlaşma yaptığını belirtti.

Kaynak: BBC


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz