Gates Notes: Varyantlar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

“Koronavirüs (Covid-19 virüsü ) evrim geçiriyor ve pandemiyi sona erdirme çabalarımızı karmaşıklaştırıyor”, diyor Bill Gates.

Microsoft’un kurucusu ve Gates Vakfının Başkanı Bill Gates: “Geçen yıl vakfımızdaki ve dünyanın dört bir yanındaki uzmanlarla Covid-19’u test etme, tedavi etme ve önlemenin yolları hakkında çok zaman geçirdim. Son aylarda, bu toplantılardaki uzmanlar giderek aynı soruyu soruyorlar: Yeni varyantlar, pandemiyi sonlandırma çabalarımızı nasıl etkileyecek?”

Gates Notes adlı sitesinde Koronavirüs Pandemisine neden olan Covid-19 Virüsünün varyantları hakkında bir yazı yayınlayan Gates yazısına şöyle devam ediyor.

Dünya, Covid-19 ile mücadelede uzun bir yol kat etti, ancak virüsün yeni varyantları, geçen yıl kaydettiğimiz ilerlemeyi tehdit edebilir. Varyantların salgını ne kadar karmaşık hale getirdiğini (ve etmediğini) anlamak istiyorsanız bilmeniz gereken beş şey:

  1. Daha önce grip aşısı olduysanız, zaten bir virüs varyantıyla uğraşmışsınızdır: Virüsler her zaman gelişir. Bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışmadığınız sürece, “varyant” fikri yeni ve korkutucu görünebilir, bunlar hakkında özellikle alışılmadık bir şey yoktur. Her yıl yeni bir grip aşısı almamızın nedeni grip’in hızlı bir şekilde mutasyona uğrama yeteneğidir.
  2. Aynı mutasyonların tekrar tekrar ortaya çıktığını görüyoruz. Bu iyi bir haber olabilir: Tüm virüsler gelişir, ancak tüm virüsler aynı hızda ve aynı şekilde gelişmez. Grip gibi bazıları hızla değişir, diğerleri yavaşça mutasyona uğrar. Neyse ki SARS-CoV-2 ikinci tarafta. İnfluenza virüsünün yaklaşık yarısı kadar hızlı mutasyona uğrar.
  3. Virüs değişiyor, ancak pandemiyi sona erdirmenin yolu aynı kalıyor: Geçen yıl, halk sağlığı uzmanları aynı mesajı tekrarlıyordu: Aşı hazır ve herkes için hazır olana kadar elimizdiğince en iyi Covid-19’u kapsamalı. İyi haber, bugün kullanılan aşıların çoğu, yeni varyantlardan bile ciddi hastalıkları önlüyor gibi görünüyor.
  4. Varyantlar, aşıların her yerde bulunmasını daha da önemli hale getiriyor: Covid-19 her zaman, her yerde sağlık için bir tehdittir. Bu hem orijinal virüs hem de varyantlar için de geçerlidir. Dünyada COVID-19’a neden olan virüs ne kadar fazla olursa, gelişmesi ve ona karşı savunmamızla yeni yöntemler geliştirmesi için o kadar çok fırsat var. Aşıyı gezegenin her köşesine ulaştırmazsak, çok daha kötü bir virüs türünün ortaya çıkma olasılığıyla yaşamak zorunda kalacağız. Hatta mevcut aşılardan tamamen kaçınan yeni bir varyantın ortaya çıktığını bile görebiliriz.
  5. Bir dahaki sefere daha iyisini yapabiliriz: Virüslerin çeşitlenmesi kaçınılmazdır. Kendimizi bir patojenin dünya çapında yayıldığı bir salgın senaryosunda bulursak, tıpkı Covid-19’da gördüğümüz gibi, onu durdurma girişimlerimizden kurtulmak için uyum sağladığını görmeyi beklemeliyiz. Umarım bir dahaki sefere, bu varyantları daha önce tespit etmeye daha hazırlıklı olruz.

Kaynak: Gates Notes gatesnotes.com


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz