Geleceğin Değil Yarının Meslekleri

Bir zamanların moda tabiriyle işte: geleceğin meslekleri!

Doksanlı yıllarda geleceğin meslekleri diye başlık atmak modaydı ama click (tıklama) getirmiyordu. Çünkü hâlâ basılı gazete okunuyordu. Neyse ki şimdiki gibi hileli başlıklarla alakasız içeriklerle, zaman kaybettiren galerilerle dolu clickbait (tıklama aldatmacası) haber siteleri henüz yoktu. Neyse ki biz öyle değiliz. Dünyanın Haberleri kısa, öz, yalın haber (reklamlar).

Evet epey bi boş yazıyla sizi sitede bir kaç saniye daha fazla tutabildiysek şimdi asıl konuya gelelim.

Geleceğin değil yarının meslekleri. Tabiki blockchain, metaverse vs.

Sanal Emlak Uzmanı

Geleceğin ortaöğrenimi neye benzer bilemiyoruz ama meslek liselileri herhalde şöyle bir şey olacak.

Sanal Emlak Uzmanı ne iş mi yapacak? Size emlak aldığınızı ‘sandıracak’. Yani siz değerli ‘Metaverse İnsanları’nın ve şirketlerin sanal arsa, ev, dükkan gibi ihtiyaçlarına da cevap sunacak.

Metaverse evrenindeki sanal arazilerin bir tür emlak ekonomisi oluşturacağı kesin, bu durum sanal emlak uzmanlığı şeklinde yeni bir iş tanımını beraberinde getirebilir.

Blockchain (Blokzinciri) Uzmanı

Blokzinciri Uzmanı ne iş mi yapacak? Herhalde ilk önce kelimenin Türkçe karşılığının doğru yazımını öğretecek. Şaka bir yana hepimizin sürekli duyduğu, bazen ona bağlı geliştirilen metaları alıp sattığı ama ne olduğunu tam olarak çözemediği bu devrim niteliğinde teknolojinin uzmanları yarının okuma yazma öğretmenleri gibi olacak muhtemelen.

Blokzinciri Uzmanlar veya Geliştiricileri, finansal hizmetler, kamu sektörü hizmetleri ve teknoloji alanında çözümler geliştirip, metaverse evrenine de hizmet verecekler.

Dijital Satış Uzmanları

Hani şu kapatmaktan veya ‘reklamı geç’e tıkkamaktan yorulduğumuz ‘reklamlar’ varya, onun nefes alanı. Metaverse evreninde de blok zincirinin kullanıcılara daha iyi hizmet vermesinin yolları aranacak. Dijital Satış Uzmanı, hem bireyler hem de markalar için ürün pazarlama, satış ve gelir elde etmek için çalışacak.

Fiziksel dünyada mağazalarda iletişim kurduğumuz satış uzmanlarına, satış temsilcilerine ve telefonla bir türlü bağlanamadığımız o müşteri temsilcisi varya işte ona, metaverse evreninde de ihtiyaç olacak.

Daha fazlabilgi için, ileri okuma;

İyi de nedir bu Blockchain, Metaverse?

Blockchain (Blokzinciri): Bir eşlerarası (Peer to Peer / P2P) teknolojisi olan Blokckchain, güvenli olmayan platfomlarda veri paylaşmanın güvenli bir yoludur. Blockchain üzerinde dağıtılan veriler, aynı anda tek bir yerde veya birden fazla yerde saklanmaz; bu da, saklanan verinin halka açık olduğu ve bu sayede internetteki herkes tarafından erişilebilir durumda olduğu anlamına gelir. Veriler milyonlarca cihaz tarafından eş zamanlı olarak barındırıldığı için saldırıya uğramaya eğilimli bu verilerin merkezi bir sürümü yoktur. Bitorrent ve benzeri dosya paylaşım sistemlerini hatırlarsınız.

Metaverse: Metaverse veya ‘sanal evren’, bilgisayarların, tabletlerin telefonların yanı sıra sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) cihazları aracılığıyla kalıcı ve çevrimiçi (online) 3 boyutlu (3D) sanal ortamları (Virtual Media) destekleyen, İnternet’in sanal bir tekrarıdır. Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde insan bilişinin yapay bir fiziksel ortama dâhil olmasını sağlamaktadır. Bir çeşit paralel evren. İçinde paralel lafı geçiyor aman diyim dikkat edin 🙂


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz