İran’da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini İlk Turda İbrahim Reisi Kazandı

İran’da 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oy sayımları devam ederken, seçimin favorisi muhafazakar aday İbrahim Reisi, 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini alarak seçimi ilk turda kazandığı anlaşıldı.

Reisi’nin üç rakibi ve görevi teslim edecek Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptıkları açıklamalarla oyların yüzde 62 sini alan Reisi’yi tebrik etti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Ruhani yaptığı açıklamada halkın seçtiği cumhurbaşkanının belli olduğunu belirterek 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini söyledi.

İbrahim Reisi kimdir?

1960 yılında Meşhed (kuzeydoğu) şehrinde doğdu. Erken yaşta kamu görevine başladı. Henüz yirmi yaşındayken Tahran yakınlarındaki Kerec şehrine savcı olarak atandı. İran yargısının çatısı altında yaklaşık otuz yıl geçiren Reisi, 1989-1994 tarihleri arasında Tahran savcısı, 1994-2004 tarihleri arasında başsavcı ve 2004-2014 tarihleri arasında da Yargıtay Birinci Hakimi olarak görev yaptı.

2016 yılında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından ülkenin en büyük vakfı olan Astan-ı Kuds-i Razavi’nin başına getirilen Reisi, 2019 yılında Yargı Erki Başkanı oldu. Göreve geldiği gibi hükümet yetkilileri ve önde gelen iş adamlarına karşı yolsuzluk davaları açmasıyla dikkat çekti.

Kaynak: Şarkul Avsat , BBC


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz