Kuzey İrlanda Protokolü’ne karşı Londra’da Protesto

Brexit Anlaşması’nın Kuzey İrlanda Protokolü’ne karşı İngiltere’de gösteri düzenlendi.

Brexit Anlaşması’nın parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, Kuzey İrlanda’yı Avrupa Birliği’yle Gümrük Birliği içinde tutuyor. Ünlü Trafalgar meydanında toplanan birlik yanlısı (İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık / U.K. United Kingdom yanlıları) Kuzey İrlanda Protokolü’ne karşı İngiltere’nin başkenti Londra’da gösteri düzenlendi.

Birlik yanlıları, protokolün İngiliz birliğini tehdit ettiğini düşünüyor.

Kuzey İrlanda Protokolü; Birleşik Krallık’ın bir parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti de düzenliyor. Protokole göre, Brexit’e rağmen Kuzey İrlanda, AB’nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık’ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.

Britanya ve İrlanda Cumhuriyeti arasında imzalanan ve Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere’yle Birlik yanlısı Protestanlar arasındaki savaşı sona erdiren Belfast Anlaşması (Hayırlı Cuma olarak da bilinir) gereği, ülkeler arasında kontrollerin yapılabilecediği fiziki bir kara sınırı yok. Bu yüzden ticari kontroller ancak denizde yapılabiliyor.


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz