Venezuela, Bolivardan 6 Sıfır daha Sildi

Dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip Venezuela, para birimi Bolivar’dan 6 sıfır daha sildi.

EuroNewsEuro News haberinde; enflasyonla mücadele eden Venezuela’nın para birimi Bolivar’dan 6 sıfır sildiğini yazdı. Dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip Venezuela’da para birimi Bolivar’dan altı sıfır silinmesine karar verildi. Kötü ekonomik durum nedeniyle adeta değersiz hale gelen Bolivar’ın 6 sıfır silinmiş yeni banknotları perşembeden itibaren piyasaya sürülmeye başlandı.

Şu ana kadar piyasada en büyük banknot olarak 1 milyon Bolivar bulunuyordu. Dün itibarıyla 4 milyon Bolivar 1 dolara denk geliyordu. Bolivar’ın yeni halinde en büyük banknot 100 bolivar olacak. Bu da ilk etapta 25 dolardan işlem görecek.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında da 6 sıfır atılan Bolivar’ın değerini korumak mümkün olmadı. Kur artışına çözüm bulunamayan ülkede son 4 yılda paradan toplamda 17 sıfır atılmış oldu. Venezuelalılar paradan sıfır atmanın sorunu çözmediğini, öncelikle halkın alım gücünün artırılması gerektiğini düşünüyor.

3,5 yıl önce 5 sıfır atmasına rağmen, parası dünyanın en değersiz para birimine dönüşen Venezuela, Kasım 2021’de de parasından 6 sıfır daha silmişti ancak ülkedeki kur artışı ve yüksek enflasyon sorunu devam ediyor.

Eski para birimi ile bir şişe gazoz alabilmek için 8 milyon bolivar ödemek gerekiyordu. Bu ise insanların tomarla parayla alışveriş yapmaları ve ödemelerde büyük güçlükler çekmelerine neden oluyordu.


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz