Beyaz Saray şimdi de Çin hükümetini pamuk olayını kışkırtmakla suçluyor

Beyaz Saray ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı dün ayrı ayrı Xinjiang pamuğu meselesiyle ilgili olarak açıklama yaptı ve Çin hükümetini sosyal iletişim platformlarında yabancı konfeksiyon markalarını boykot eden harekete öncülük etmekle suçladı.

İki sözcü, uluslararası toplumun “Çin’in, özel şirketlerin Çin piyasasına dayanmasını silah olarak kullanıp, ifade özgürlüğü ve ticari ahlakı engelleme girişimine karşı çıkması.” çağrısında bulundu.

Bilindiği gibi, ABD, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki pamuk üretiminde “zorla çalıştırma” olduğu ve temel ticari kurallara aykırı davranıldığı iddiasında bulunmuştu. Bu “sebeple” ABD piyasasına giren tekstil ürünlerinde Xinjiang pamuğunun kullanılmaması şartı koyuldu. Bunun üzerine çok uluslu konfeksiyon şirketleri, Xinjiang pamuğu kullanmadıklarına dair açıklamalar yaptı. Çin ile Batı ülkeleri arasında Xinjiang meselesi üzerindeki çelişki tırmanırken, Çin halkı sosyal iletişim platformlarında adı geçen çok uluslu şirketleri protesto ediyor.

Çinli vatandaşların kendiliğinden sosyal iletişim platformlarında Xinjiang pamuğunu boykot eden Batılı şirketleri eleştirmesi çok normaldir. Bazı medya kuruluşlarının hesapları da katıldı, onlar da Çin’de internet kamoyunun bir parçasıdır. Çin hükümeti herhangi bir yabancı şirketi ne yapması gerektiğine dair zorlamadı. Piyasadaki şiddetli duygular bu şirketlerin karşı karşıya bulunduğu gerçek baskıdır. Protestolara rağmen, yabancı markaların Çin’deki mağazalarını hedef alan hiçbir sabotaj olayı olmadı. Çin halkının protestosunun hangi nitelikte olduğu çok açıktır.

Aslında ticaret alanında zorla çalıştırmaya başvuran ABD’nin kendisidir. Çin şirketlerine yönelik boykotu ABD yönetimi başlattı. Xinjiang pamuğuna darbe indirmek de ABD yönetiminin kendi piyasa gücünden faydalanarak yabancı şirketlere yapılan bir dayatmaydı.

Kaynak: CRI Türk criturk.com


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz