Filistin: Küresel Vicdanın Günlük Sınavı

Katil israil’in zulmü Ramazan Bayramında yine masum Filistinlileri vururken bitmeyen bu soruna ve sürekli kanayan bu yaraya bir de içeriden bir gözle bakalım.

Avrupa’dan Japonya’ya vicdan sahibi halkların Filistin’e destek olmak için israili protesto gösterileri yaptığı bugünlerde, Şarkül Avsat’tan Mısırlı yazar İmil Emin’in köşe yazısını alıntılıyoruz. Yazının tamamı için link haberin sonunda.

Filistin: Küresel vicdanın günlük sınavı (İmil Emin / Şarkül Avsat)

Son birkaç gündür kalem, kağıt üzerinde Filistin meselesi dışında herhangi bir şey yazmaktan uzak duruyor. Şehit Filistinli yazar ve gazeteci Gassan Kanafani’nin söylediği bir cümle hafızalarda yeniden yankılanıyor: “Filistinli ya da Arap olduğumuz için değil, küresel vicdanın günlük sınavı olduğu için Filistin’in yanındayız”.

Netanyahu hükümetinin ABD Başkanı Joseph Biden yönetimi ile ilişkiler açısından bir ikilem içinde olduğu sır değil ve görünüşe göre yakın zamanda Washington’u ziyaret eden İsrail heyeti, Washington’u İran ile nükleer anlaşmayı canlandırma arzusundan vazgeçirmekte başarılı olamadı. Bu yüzden bazı gözlemciler, strateji ve siyaset analistleri şu soruyu soruyorlar: “Bu olup bitenler İsrail için ileriye doğru bir geçiş, siyaset kumlarının hareketli olduğu ve bir sonraki çatışmada sıranın kime geleceğinin tahmin edilemediği Ortadoğu’da daha geniş bir coğrafi alanı ateşe verme girişimi mi?

Olasılıklar tüm kapılara sonuna kadar açık görünüyor ancak İsrail ve özellikle de içindeki aşırı sağ gruplar şunu gözden kaçırıyor; Kudüs, her karışı işgal edilecek bir yer, zorla el konulacak bir şehir, gasp edilecek bir toprak değil. Kudüs, Hristiyan ve Müslüman her Arabın ruhunda bir inanç ve vicdandır. Bu nedenle, İsrail’in küstahlığı sürdükçe krizin özünü anlamaktaki acziyeti de devam edecek.

Geriye Filistinlilerin dünya vicdanını, amaçlarının İsraillileri öldürmek değil, onurlu yaşama haklarını korumak, güven içinde yaşamak için bağımsız bir devlete sahip olmak, Arap ve Yahudi gelecek nesillere, barış köprüleri inşa etme ve tecrit duvarlarını yıkma fırsatı sunmak olduğuna yeniden ikna etmeleri kalıyor.

Yazının tamamı için tıklayınız.

Kaynak: Şarkül Avsat turkish.aawsat.com


Bu haber:

[jp_post_view]

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz