Şili’nin Çin Aşısı Deneyimi Türkiye için Neden Önemli?

Sinovac: Şili’nin Çin aşısı deneyimi Türkiye için hangi açılardan, neden önemli?

Şili, Türkiye gibi büyük oranda Çin şirketi Sinovac’ın CoroVac aşısını kullanıyor. Şili’nin aşı deneyimi ve son yaptığı Sinovac araştırmasının sonuçları, aynı aşıyı kullanıyor olması nedeniyle Türkiye açısından da önemli bulunuyor.

Yaklaşık 19 milyon nüfuslu Şili, kısa süre içinde Güney Amerika kıtasının nüfusa oranla en çok aşı yapan ülkesi oldu. Dünya açısından bakıldığında ise Şili bu alanda; İsrail, ve İngiltere gibi ülkelerle birlikte en üst sıralarda yer alıyor. Ülkede bugüne kadar nüfusun yaklaşık yarısı en az bir doz aşı oldu.

Aşıya rağmen yüksek vaka sayıları neden devam ediyor?

BBC’nin haberinde gazeteci Jane Chambers, iki ay önce Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın Şili’yi dünyanın en hızlı aşı yapan ülkelerden biri olarak övdüğünü, ancak Şili halkınınsa vaka sayılarındaki bu yeni zirve nedeniyle korkuya kapıldığını ve kafa karışıklığı yaşadığını gözlemlediğini aktarıyor. Bu konuda eleştiride bulunanların, hükümetin aşı konusunda çok erken bir zafer ilan etmesinin ve kısıtlamaları kaldırmasının yanlış olduğunu savunanlardan bahseden Chambers: “Bu konuda hükümeti eleştirenler, Şili’nin gurur duygusuna çok erken kapıldığını ve aşı programı sayesinde her şeyin hallolduğunu düşündüğünü belirtiyor. Onlara göre ayrıca hükümet, Sinovac aşısının yüksek derece etkili olması için iki dozunun da yapılmış ve ikinci dozunun üzerinden 14 gün geçmiş olması gerektiğini de halka yeteri kadar net bir şekilde açıklamadı.”

Şili, geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın ilgisini çeken bir araştırmanın sonuçlarını yayımladı.

BBC Türkçe‘ye konuşan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Ceyhan, Şili’nin son açıkladığı sonuçların 10.5 milyonluk bir araştırmaya dayalı olduğu için önemli olduğunu söylüyor. Araştırmanın en önemli sonuçlarının aşının koruma oranlarıyla ilgili olduğunu belirten. Ceyhan, geçtiğimiz dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan hastanede yatışı engellemeye dair yüzde 100 oranının da bilimsel olarak mümkün olmadığını söylüyor.

Prof. Dr. Ceyhan Şili’deki araştırmada vurgulanan Sinovac’ın ilk dozunun koruyuculuğunun düşük olması sonucunun da önemli olduğunu, asıl koruyuculuğu ikinci dozun yaptığının bilinmesi gerektiğini söylüyor ve devam ediyor: “İkinci dozun etkisi için ancak iki hafta gerekir. Yani aşıyı yaptığınız an hemen korumaya başlamıyor. O 14 gün, bağışıklık sisteminin gerekli antikorla salgılaması için gerekli.”

Kaynak: BBC bbc.com/turkce


Bu haberin okunma sayısı:
1 view

Selim DURMUŞ

Selim DURMUŞ

Bunları da sevebilirsiniz