Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan ve yardımcılıklarında yaşanan görev değişimlerinin ardından Türk Lirası’nda yaşanan değer kayıplarının gelişen ülke varlıklarına yayılması riskiyle ilgili değerlendirmeler yapılıyor.
Man Group analizine göre Brezilya, Meksika ve Güney Afrika için kısa pozisyon alma zamanı.
TL’de son günlerde görülen değer kaybının diğer gelişen ülke varlıklarına yayılmasıyla ilgili analizleri Bloomberg derledi.
Bloomberg’in haberine göre dünyanın halka açık en büyük hedge fonu olan Man Group ve Uluslararası Finans Enstitüsü Türk Lirası’ndaki gelişmelerin diğer gelişen ülke para birimlerine yayılma riski olduğunu belirtti.
Uluslararası Finans Enstitüsü’nden Robin Brooks ve Jonathan Fortun’un hazırladığı araştırma raporunda, Türk Lirası’ndaki değer kaybının diğer gelişen piyasa para birimlerine de sıçrayabileceği ama yayılma riskinin daha az olduğu ifade edilmişti.
Türk tahvillerinde ağırlıklı yatırımları olan Pimco, Ashmore ve Blackrock gibi kurumlar Türk Lirası etkilerinin yayılmasına yönelik senaryoya şimdilik mesafeli duruyor.
Man Group’tan aralarında Patrick Kenney ve Santiago Pardo’nun da bulunduğu fon yöneticileri yayılma riskine dikkat çekerken Brezilya, Meksika ve Güney Afrika için kısa pozisyon alma zamanı olduğunu belirtti.
Man Group’tan gelen analize karşılık Türkiye tahvillerinde ağırlıklı pozisyonu olan fonlardan biri olan Ashmore’dan Gustavo Mederios, söz konusu yayılma tezinin göz ardı edilebilir düzeyde olduğunu, çünkü Türkiye’nin uyguladığı ortodoks olmayan politikaların benzer ülkelerden farklılık gösterdiğini belirtti.
TCMB başkanının değiştirilmesinin ardından piyasalarda yaşanan çalkantıdan dolayı, Türk tahvillerinde ağırlıklı pozisyonu olan Pimco, Blackrock ve Ashmore gibi fonlar kaybedenler arasında öne çıkan piyasa aktörleri oldu.
Bloomberg’in derlediği verilere göre 3,7 milyar dolarlık Türk tahviliyle Pimco ülke tahvillerinde yüzde 1,9’luk payı elinde tutuyor. Pimco’yu yüzde 1’lik payıyla Blackrock takip ediyor.
Kaynak: BkoombergHT bloomberght.com